معرفی جاذبه های گردشگری خوانسار

11:26 1396/1/6

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری خوانسار آسیاب آبی آن در سرچشمه خوانسار می باشد.

این آسیاب آبی در سال 1393 بازسازی و مرمت گردید و فعالیت خود را آغاز کرد. این آسیاب آبی روزانه یک و نیم تن گندم، جو و غلات را به روش سنتی به آرد تبدیل می‌کند.قدمت این آسیاب سنگی 300 سال قدمت دارد و در خوانسار که از رودخانه بین شهری برخوردار است،در قدیم استفاده بسیاری از آسیاب ها می شده است.آسیاب آبی دارای دو سنگ ثابت و متحرک است که با حرکت سنگ متحرک دانه‌هایی که از روزنه بین دو سنگ هدایت شده اند خرد و تبدیل به آرد می‌شوند.
در این نوع آسیاب برای حرکت دادن سنگ متحرک از نیروی آب استفاده می‌شود.در گویش خوانساری به آسیاب «آر» گفته می شود و در کتاب ها و منابع آمده است که در قدیم در خوانسار 41 آسیاب آبی وجود داشته که هم اکنون تنها یک آسیاب آن فعال است. این آسیاب تنها آسیاب آبی در استان اصفهان معرفی شده است.

مرحوم یوسف بخشی پدر شعر محلی خوانسار در خصوص آسیاب یا آر چنین شعر سروده است:

بِمشنِفتي َبرِ آرِد بِگفتِي         بِه آرِ آق نِظَر بارِد بِگِفتِي

سَرِ پِسّا تو با هُمرا آرِبونا      بَرِ آرَه كِلِنجارِد بِگفتِي

معروفترين آسياب هاي خوانسار:آسياب شهيدي- آسياب حكيم-آسياب نظري – آسياب لبرود-آسياب ميرزا علينقي- آسياب دوراه- آسياب آخوندي- آسياب چشمه آخوند- آسياب قاضي زاده- آسياب دوقلو- آسياب پلگوش-آسياب شيرين-آسياب برقي.

جهت مطالعه علمی درخصوص آسیاب ها و مکانیزم آسیاب آبی و شیوه کار آنها به وبلاگ تاریخ مردم خوانسار مراجعه نمایید: